Poboljšana bezbednost građevinskih radnika

Bez autora
Aug 08 2013

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Dragi Vidojević izjavio je danas da u Srbiji radi od 70.000 do 80.000 građevinskih radnika, dok još približno 50 posto njih radi na crno.Vidojević, koji je sa direktorom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Verom Božić-Trefalt i direktorom Inspektorata za rad Dragoljubom Peuračom obišao gradilište mosta Zemun - Borča povodom obeležavanja Dana građevinara, istakao je da će položaj građevinara biti popravljen, između ostalog i donošenjem novog zakona o radu, o kojem će Skupština raspravljati najesen.

Poboljšana bezbednost građevinskih radnikaDržavni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Dragi Vidojević izjavio je danas da u Srbiji radi od 70.000 do 80.000 građevinskih radnika, dok još približno 50 posto njih radi na crno.

Vidojević, koji je sa direktorom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Verom Božić-Trefalt i direktorom Inspektorata za rad Dragoljubom Peuračom obišao gradilište mosta Zemun - Borča povodom obeležavanja Dana građevinara, istakao je da će položaj građevinara biti popravljen, između ostalog i donošenjem novog zakona o radu, o kojem će Skupština raspravljati najesen.

On je ocenio da je bezbednost građevinskih radnika u Srbiji značajno poboljšana u prethodnom periodu, kao i da je naša zemlja na tom polju počela da prati evropske standarde.

Prema njegovim rečima, u toj oblasti za sada je doneto 25 zakona i podzakonskih akata, pri čemu su za bolji položaj zaposlenih u građevinarstvu, kao i u drugim delatnostima, potrebni veća privredna aktivnost i više investicija koje otvaraju nova radna mesta.

Državni sekretar je ukazao na to da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u toj oblasti bilo 71.000 zaposlenih, sa prosečnom mesečnom platom od 34.700 dinara.

U građevinarstvu je prošle godine, kako je dodao, radilo 9.600 firmi i približno 19.500 aktivnih preduzetnika, a učešće te oblasti u bruto domaćem proizvodu Srbije iznosi 3,7 odsto.

Vidojević je naveo da na gradilištu mosta Zemun-Borča svakodnevno radi približno 500 ljudi, od kojih su 300 radnici iz Kine, i podsetio na to da je do sada zabeležen samo jedan smrtni slučaj, a da kineska kompanija “Čajna roud end bridž korporejšen” (CRBC) primenjuje najsavremeniji sistem za bezbednost radnika.

Peurača je saopštio da je u prvih sedam meseci ove godine na gradilištima poginulo sedam radnika, što je za 40 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Broj teških kolektivnih povreda smanjen je za 60 posto, a teških povreda za 20 posto, ukazao je on i podsetio na to da kazna za rad na crno u građevinarstvu za poslodavce iznosi od 800 hiljada do milion dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik